Support

Need help?

Firmware 12.2.12 + DOS 2.2.0 Beta 14 - May 4th

Was this article helpful?

11 out of 11 found this helpful

Follow

Hello,

We are happy to announce that this release passed Spotify Connect certification.

Rest assured that we are working on all remaining issues...and more.

Firmware 12.2.12 + DOS 2.2.0 Beta 14

Changelog 

Fixed

  • Devialet AIR: High-Res playback on MacOS (176,4kHz, 192kHz, DSD64)
  • Airplay: volume level recovery after mute/unmute
  • Spotify: loss of playback when stressing play/pause
  • Spotify Connect certified
  • Bi-directional USB: return channel from Expert Pro device
  • Default source at start-up (when set through the SD card)

Still being worked on

  • Roon “ Transport: Device in use” error message with many Expert Pros on the same network and/or high sample rates
  • Devialet AIR: unstable playback on Windows
  • Network info not displayed in information menu on device screen
  • Devialet Remote App: volume control inactive until stream is in progress
  • UPnP discovery not always consistent

This version has not been validated yet by Apple and is not a commercial version.

As a result, if you wish to test this version, you will need to join our Expert Pro Beta Program here.

You will receive instructions on how to download and provide feedback by email. Also, please read the README.pdf included in the DOS-2.2.0-beta14_12.2.12 2.zip.

If you have already joined, you will soon receive an email with download instructions.

At any point, you may revert to our final 2.1.0  Firmware 12.1.2 version, which you will find in the "my account" section of our website.

 

 

Have more questions? Submit a request

Was this article helpful?

11 out of 11 found this helpful

Follow

20 Comments

  • 0
    Avatar
    Kian Pariwar

    Upgrading to this version from the previous beta release in March, caused Tidal streaming interruptions via Roon (Ethernet connection) every 5 seconds. Tidal streaming via chromecast audio connected via optical at 220pro worked, perfectly though.

    Also, when using Spotify App on my phone to stream to Devialet works, as it did with the previous releases BUT, when changing the volume via the spotify app, Devialet continuously increases and decreases volume by itself, even when switched to standby and turned back on again. And it does that for every source selected. Only a reset helped my to resolve that issue.

    These were the issues experienced by me. I resolved both issues by going back to the previous beta...

     

  • 0
    Avatar
    FRANCOIS BERTRAND

    I dowloaded and installed the new firmware (12.2.12), AIR don’t work, so no progress, from time to time the Air icon goes black for a second and then turns gray again, I'll have to reinstall the firmware 12.2.6, only firmware stable at home, it's hopeless.

  • 0
    Avatar
    Steven Segal

    Was using 12.2.6 as had problems with 12.2.10. Loaded this 12.2.12 beta 14 today. Have a 250 Pro connected by Ethernet, DHCP on and Wifi disabled. Powered off. Installed software. Powered down, inserted configuration card, powered up.

    Air working perfectly up to 192/24.

    uPnP working perfectly up to 192/24 using bubble uPnP (Android) or Mconnect (iOS)

    Airplay works fine from a MacBook, only problem was sending a 192/24 file from an iPad via Airplay (which I would never do anyway).

    Auto-detect and switching between Air, Airplay and uPnP all working.

    usb has always worked in all versions.

    Problem of occasionally unresponsive iOS app on start-up from standby has disappeared.

    VERY IMPRESSED WITH THIS BETA

     

    Edited by Steven Segal
  • 0
    Avatar
    Steven Segal

    FRANCOIS, I suspect the on/off Air problem (that I had) is due to having both Ethernet and Wifi active at the same time. I disabled Wifi, using Ethernet, works perfectly.

  • 2
    Avatar
    FRANCOIS BERTRAND

    Stevensegal,

    Thank you very much I followed your advice this morning and unplugged the internet cable on my 220pro and oh miracle AIR works even in 192 kHz (I have not tried the DSD yet). So I apologize first to the Devialet team and all the people on this page for saying that AIR still does not work better with this new firmware.

  • 1
    Avatar
    Rajaish Taheem

    I can honestly say (so far) I'm finding Beta 14 faultless... baring the network info screen not population with the IP/MAC addresses information. 

  • 1
    Avatar
    Steven Segal

    Francois

    You're welcome. Pulling out the ethernet cable and using wifi will do the trick, but for any others using ethernet, the wifi has to be disabled in the configurator. Otherwise, it seems Air will try and use both at the same time and fail badly. I suspect this is because of the way Expert hunts for wifi/ethernet aimed at it, irrespective of what source you may select manually from the iOS remote, source elector button or front panel button.

    I agree with the many forum beta users that this is likely now a release candidate.

    I have suggested to Mathieu and it is about time there is a user manual explaining:

    1. Set-up best practise, such as the wifi/ethernet issue above

    2. The principles as to how Expert auto-selects sources

    3. Things not to do, like use Air and read news sites with embedded video at the same time. 

    4. Roon set-up

  • 0
    Avatar
    Rash

    Ok - I have been using the latest Beta version since its release - and I have not encountered ANY issues in my network setup.   I do not even get the "transport in use" error anymore.  

    I am treating this as an "Alpha" release.  

    Congratulations to the team at Devialet - excellent work by the team at Devialet, hats off to Devialet Engineers who have given us access to the beautiful sound with network friendly optionality.  

    For me now its simply going back to enjoying uninterrupted magic of Devialet sound via various inputs including my favourite Roon/ Tidal.  

    Thank you to the Devialet team!!!

     

     

    Edited by Rash
  • 0
    Avatar
    KJ

    Digital out (SPDIF) is not working for me (neither 48k, 96k nor 192k). I tried it first time since CI upgrade. I used to connect Chord Mojo to the digital output and it worked flawlessly with D200. 

  • 0
    Avatar
    Sverre

    Airplay no longer works for me after installation of FW 12.2.12 + DOS 2.2.0 B14, at least not when streaming from IOS devices over Wi-Fi (IOS 11.3.1). Devialet Expert Pro is connected via ethernet only. I can see “My Devialet” in the list of available AirPlay targets, but can’t select it. (no checkmark, just spinning wheel at selection attempt). Reverted back to FW 12.2.10 + DOS 2.2.0 RC3 and Airplay now works as expected again.

  • 0
    Avatar
    Steven Segal

    Sverre,

    Using Qobuz desktop app on OSX on a MacBook Pro, I can switch from Airplay to Devialet AIR and to DNLA/uPnP without any problems. I also use an ethernet connection. There is a bit of a lag for HD streams. I found that if you want to use Airplay, you have to disable Devialet Air. 

    There is also a minor quirk. If I switch in the Qobuz App from Devialet Air to uPNP, which is also going via Devialet Air, the music switches instantly. If I do it the other way, from uPnP to Devialet Air, it switches off Devialet Air. One click on the Air icon and the music comes back on.

  • 0
    Avatar
    Sverre

    Stevensegal,
    Good to hear that Airplay still works for you with a MacBook Pro as the source. I only tested IOS devices and that no longer works for me. Let's see how things turn out with the next beta version/rc. I have no problem using the FW 12.2.10 + DOS 2.2.0 RC3 until then. 

  • 0
    Avatar
    Steven Segal

    Sverre

    I have also checked sending by Airplay from an iPhone, via Qobuz iOS app, QMusic from my QNAP and streaming from BBC iPlayer. All work no problem. The only issue was that the Qobuz start-up volume was -73dB, so it was playing, I just couldn't hear until I checked the volume in the Devialet iOS app.

  • 0
    Avatar
    Sverre

    Stevensegal,
    Hmm. That's interesting. In my case, I couldn't  even get the Devialet selected as an Airplay target on IOS. Tapping "My Devialet" in the list of available Airplay targets would just result in a perpetual spinning wheel and the checkmark would never appear.  

  • 0
    Avatar
    Steven Segal

    Sverre

    I also have mconnect iOS app on my iPhone. It is really excellent, connects to Qobuz, Tidal, several other services, QMusic, miniserve, chromecast, no doubt other things. I use it as a uPnP front end from my phone as I mostly stream in HD from Qobuz, but you can switch between Airplay, Googlecast and uPnP devices instantly. It will switch from sending to the Devialet by uPnP to Airplay instantly. 

    I even tried switching from uPnP to Airplay => Aries streamer => Devialet, which also works fine. The only issue there is that the Devialet does not switch automatically to usb (my Aries is connected by usb). Again, the start-up volume is about -70db. Point being, I've tried three Airplay clients (Devialet, Aries and the iPhone) and all are OK. Have you updated your iPhone software or check sound settings? 

    Edited by Steven Segal
  • 0
    Avatar
    Sverre

    Cool setup you have there, indeed. Personally, I like to keep things as simple as possible. And yes, all my IOS devices are up to date with IOS 11.3.1 and none of them were able to connect with the Devialet after installing B14, which is why I choose to revert to RC3.

  • 0
    Avatar
    Steven Segal

    Sverre,

    For most of my music listening my system is very simple, a Devialet 250 Pro connected to an Asus internet access point. The Aries Mini is now only used as a wireless server containing a 1tb SSD music library. The small miracle that is B14 enables the Expert Pro to be used stress-free with a range of third party uPnP, Air and Airplay players, and my kids use it with Spotify. Most other manufacturers have their own app, not yet so for Devialet, but we are promised a Spark app for Expert at some point. 

    I and many others have tested B14 to destruction and there are very few issues reported, minor at worst. If you are still having problems, might I suggest a fresh reload of B14, insert on a clean card and power up from the mains or power cord. After install, power down, insert config card and power on again. Otherwise, try with another iOS device (or even do this first). 

    Edited by Steven Segal
  • 0
    Avatar
    Sverre

    Stevensegal,
    I may effectively try a fresh load of B14 at some point, but for now I'm just happy that RC3 is working as expected. Thanks a lot for your inputs and suggestions. Much appreciated.

  • 0
    Avatar
    Sverre

    Stevensegal,
    FYI, I received an updated link to download the FW 12.2.12 + DOS 2.2.0 BETA14 from Devialet today (as if they would have been following this thread and decided to step in), installed it and now everything works fine. It's hard to say if this means that my original download was faulty or not, but it could of course have been the case. Did I do anything else differently this time. Well, I did format the SD card before copying the files and I did power up from the power cord to do the upgrade. I also started with the default config after the upgrade and then loaded my custom configuration. Again, thanks a lot for your support on this matter. It's good to know that there is a helpful community out there.

  • 0
    Avatar
    Lefkos Aftonomos

    I also initially had problems with the beta 14 install.

    Volume control on remote and volume control on app did not work.  Sub out and subsonic defaults as set on the configurator were not remembered.  So I reverted back to the RC3 version- which had worked well.   But,  not being one to leave well enough alone I reinstalled Beta 14  using the following steps.

     
    1. removed memory card
    2. reset devialet pro to factory configuration
    3. format memory card
    4. download and install beta 14 update
    5. format memory card- again
    6. rename and installed my configurator file.
     
    Now everything is working
    default subout and subsonic filters settings remembered at startup
    remote control and remote app working correctly.
     
    I am not sure why everything works this time- perhaps resetting the unit to its factory configuration prior to the install made the difference.
     
     

     

Please sign in to leave a comment.

Customer Service and Support will be close on 21st of May